Blodstormen 1: Skriften i vattnet

"När John Ajvide Lindqvist ger sig in i deckargenren bär han med sig hela sitt kunnande från skräckskrivandet och den stora, underbara berättarlusten som är signifikant för hela hans författarskap." Lars Kepler

  • Utgiven av: Ordfront, 2022
  • Typ: Roman

Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad. Så inleds boken och snart sätter utredningen av ”Midsommarmassakern” igång varpå en vindlande spänningsroman tar fart.

Sagt om Blodstormen 1: Skriften i vattnet

"Ajvide Lindqvist har alltid varit bra på att porträttera plågade människor, och här visar han att han kan göra det lika effektivt bland champagneglas som burköl. (…) högoktanig underhållning."
Aftonbladet, Rasmus Landström

"Jag saknar varken skräck eller övernaturliga inslag när Ajvide Lindqvist hoppar på det snabba och bredspåriga thrillertåget. Han har behållit sin språkliga finess, lyfter fram sin humor och han tecknar skickliga personporträtt som gör karaktärerna trovärdiga i en skruvad verklighet."
Göteborgs-Posten, Maria Näslund

"John Ajvide Lindqvists första deckare innehåller en hel del obehagliga scener och grafiskt våld men vid andra tillfällen skrattar jag till och med högt."
Smålandsposten, Bella Stenberg

"Ajvide är ruggigt bra och det är självklart att boken nominerats som en av årets bästa av Svenska Deckarakademin. Det här ska bli en trilogi kallad Blodstormen och det finns inte en chans att jag inte skulle läsa de följande delarna."
Kapprakt, Anders Kapp

"jag älskar Skriften i vattnet och kommer att kasta mig över nästa del så fort den publiceras."
brkfstbookclub, Bokblogg

"Det är förstås en livsfarlig rundgång, men John Ajvide Lindqvist klarar den med glimten i ögat och en räv bakom örat. Själv börjar jag skratta redan efter ett par sidor, för det är något med den frejdigt optimistiska grundtonen som faktiskt påminner mer om Stieg Larsson än vad någon annan har lyckats med. …John Ajvide Lindqvist har en osviklig förmåga att gjuta liv i sina personer."
Dagens Nyheter, Lotta Olsson

"Det här är en actionpackad och välskriven thriller med fantastiska miljöer och karaktärer. Här finns också vemod, humor och en dansande prosa som man inte alltid är bortskämd med i kriminallitteratur."
BTJ, Christine Karlsson

"Det är fula fiskar, smutsiga pengar, infiltration, mord, jakt, utpressning och alla önskvärda ingredienser i en thriller. Men så är det också John Ajvide Lindqvists specialitet, nämligen riktigt bra karaktärsbeskrivningar, fantastisk dialog med massor av humor mitt i all action och tragik. (…) Hatten av för John Ajvide Lindqvist!"
Bokensbror, Bokblogg

"Love it! (…) Det här är hundra procent ren njutning för den som älskar spänning. Otroligt härligt!"
Vad vi pratar om när vi pratar om böcker, Anna Bågstrand

"Det är spännande från första sidorna, ett rasande tempo rentav. Det är smart, det finns humor och jag tycker om persongalleriet. Slutet bjuder på en riktig cliffhanger! Wow!"
Crimeandfiction, Bokblogg

"Det är en kriminalroman det är en ren fröjd att läsa (…) Ajvide har skrivit fram en mycket rafflande historia, övergången från skräckgenren till kriminalgenren klarar han galant,"
Femina, Kenneth Gysing

"en komplex historia i högt tempo, med trådar som löper från klimatfrågor till spionage, pengatvätt och andra internationella förvecklingar."
Nerikers Allehanda, Margaretha Levin

"Ajvide har verkligen en förmåga att på ett både klokt och raffinerat sätt fängsla läsaren från början till slut. Den här boken sträckläste jag och jag längtar redan efter del två."
Tidningen LÄS!, Kirsten Borggreve

Utländska bokomslag

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?