Kommande produktioner

John har flera saker på gång - nya berättelser och filmatiseringar. Här är en liten guide.

Romaner och noveller

Anden i maskinen är tredje delen i serien Blodstormen och inleds med det värsta terrordådet i Sveriges historia, en självmordsbombare i Marmorfoajén på Dramaten. Julia Malmros har återinträtt i tjänst och blir så småningom inblandad. Kim Ribbing har bestämt sig för att omvandla Roshult till en flyktingförläggning och Astrid Helander har blivit vegansk aktivist. Så småningom löper alla trådar samman.
   John: "Om ettan var expansiv och internationell och tvåan klaustrofobisk och intim, så är trean samtida och politisk. Den behandlar mängder av aktuella frågor som terrorism, högerextremism, aktivism och AI. Det är en mycket komplicerad väv att få ihop, men jag hoppas den ska kunna komma ut våren 2025."

Misty, novellsamling som samlar alla kortberättelser John skrivit till spridda fora sedan senaste samlingen, däribland”Hon”, ”Nattrodd” och ”The Keeper´s Companion”, samt ett antal nyskrivna som titelnovellen och ”Sigge”, som är en epilog till ”X - Den sista platsen”.
   John: "Titeln kommer från en låt av Wasas flora och fauna och den var låten jag lyssnade på flest gånger under 2023. Jag tyckte så mycket om den suggestiva texten att jag byggde ut den till en hel berättelse."

Den lilla handelsboden som vägrade dö, Johns första romansamarbete med hustrun Mia handlar om Kasper, som efter pappans stroke motvilligt tagit över handelsboden som gått i generationer inom familjen. Han gör vad han kan av underlåtenhetssynder för att driva verksamheten i konkurs. Men det tycks som att den lilla handelsboden har en egen vilja.
   John: "Den här kommer att ta tid. Vi skriver på den när andan faller på och det inte finns så mycket att göra. Men det finns oftast mycket att göra. När vi väl kommer igång har vi väldigt roligt."

Svinen är en färdigskriven kortroman på 100 sidor som handlar om hur dansbandet Tropicos turnébuss kapas av två bisarra syskon som är grisbönder. Den är Johns bidrag till genren Hillbilly horror och excellerar i övervåld, snuskigheter och en hel del humor, om man förmår att uppskatta den.
   John: "Jag läser alltid det jag skriver högt för min hustru. Svinen är unik eftersom hon efter 30 sidor sa: "John, jag vill inte höra mer, det är för vidrigt." Efter att jag berättat vad som skulle hända, gav hon ändå med sig och lyssnade. Men gillar den gör hon inte. Det gör jag."

Värdet är ännu en mycket våldsam historia, denna gång i kontorsmiljö. En fondmäklarfirma blåser en bonde på hans tillgångar och allt rasar för honom. En dag packar han en väska med verktyg och beger sig mot Stockholm. Denna i grunden enkla slasherhistoria kompliceras av att dess struktur är hämtad från tevespelet Forbidden siren med en totalt uppbruten tidslinje där frågan mindre är "Vad ska hända?" och mer: "Hur blev det så här?"
   John: "Det här är första gången där jag har tvingats sätta upp ett flödesschema med små lappar på väggen för att kunna flytta runt i tidslinjen utan att gå vilse. Jag har kommit ungefär 75 sidor på vägen. Det finns viss risk att Värdet blir så gott som oläslig."

Blackeberg - Onaturliga mötesplatser En diktsamling som handlar om en uppväxt i Stockholmsförorten Blackeberg. Främst kretsar den kring ett "vi" som är en grupp barn navigerande genom en obegriplig och därigenom mystisk tillvaro. "I brist på naturliga mötesplatser samlades vi på de onaturliga."
   John: Den här har jag hållt på med av och till i snart tjugo år. Några dikter här, några dikter där. Kanske håller jag på i ytterligare tjugo år eller så tar jag mig plötsligt samman och färdigställer den. Ingen aning.

Föreställningar är en framtida samling av Johns texter för teatern. Här kommer att finnas pjäserna "Fem kända musiker döda i seriekrock", "De Obehöriga" samt "Ett informellt samtal om den nuvarande situationen" (med Tomas Alfredsson), samt monologerna "Storstugan - En pyromans bekännelse" och en skriven men ännu hemlig monolog som är under produktion. Därtill har John börjat att skriva pjäsen "Kuslig maskin" som också lär ingå.
   John: "Det roligaste med att skriva för teater är när pjäserna uppstår i samverkan med regissör och skådespelare. Författande är ett ensamt jobb och som omväxling är det kul att få leka och bolla tillsammans med andra och sedan se hur den döda texten får liv genom skådespelarna."

Film & Teve

Magiska Världsrådet är i de första stadierna av produktion. Det rör sig om Johns enda originalmanus, alltså utan litterär förlaga, och detaljerna är ännu inte mogna för offentligheten.
   John: "Jag stod i begrepp att göra om Magiska Världsrådet till en roman eftersom jag är grymt förtjust i storyn. Sedan uppstod intresse för manuset och nu rullar det på. Det kommer att bli en dröm att casta denna svenska film där många av huvudpersonerna är 75-80 år gamla."

Lilla Stjärna som en teveserie på 4 x 1 timme arbetade John med under ungefär ett år. Vissa avsnitt var uppe i version 17 när det aktuella tevebolaget oväntat drog sig ur. Nu ligger manuset där det ligger, men visst intresse finns västerifrån.
   John: "Det här är nog det apigaste arbete jag någonsin har gett mig in i. Så många vändor, så många möten, så mycket omskrivningar. Många fina idéer och sammanlänkande element dök upp under arbetet, så manuset är bra, men jag vet inte om det var värt tiden."

Ajvideland var en teveserie baserad på Johns noveller som det arbetades med under några år, men som för närvarande ligger i träda, alternativt är likstel. John skrev manus till Evig/Kärlek, Hår, Varför dröjde du?, Vad mig tillkommer samt Våran hud, vårat blod, våra ben.
   John: "Vissa projekt pågår för länge och tappar sin framåtrörelse. Det blir inte bättre av att chefer ofta byts ut och inte delar sin föregångares prioriteringar. Synd på det här. Vi hade idén att jag skulle presentera varje avsnitt och mitt ansikte bearbetas digitalt för att skapa skräckeffekter. Vi spelade in ett prov där mina ögon plötsligt blev superläskiga. Ack, ack."

Därtill ligger ett antal romaner och noveller i olika stadier av produktion i Sverige och några andra länder. Samtliga är tills vidare hemliga, men de som är längst framskridna är Sommaren 1985 och Verkligheten. Därtill har det påbörjats arbete med Människohamn, Evig/Kärlek och Hon.

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?