Om John

John Ajvide Lindqvist föddes 1968 och växte upp med sin mamma i Stockholmsförorten Blackeberg. Somrar och lov tillbringades hos pappan i Roslagen. Mamman var servitris, pappan fiskare och varvsarbetare. Apropå sin bakgrund har John sagt: "Jag har Mozart i min iPod. Jag vet allt om människor som har Mozart i sin iPod, utom hur det känns. Jag vet ganska lite om hur det är att jobba i järnaffär, spela på travet och dricka för mycket hemkört rödvin, utom hur det känns. Det vet jag."

John började tidigt att ägna sig åt trolleri. Först som hobby och han klarade inträdesprovet för juniorer till trolleriföreningen Svensk Magisk Cirkel när han var 13. Med tiden blev John mer och mer engagerad i trolleri och han uppträdde ofta som gatuartist i Gamla stan i Stockholm under de yngre tonåren. Han fokuserade på close-up-trolleri som handlar mycket om fingerfärdighet och tävlade i både svenska och nordiska mästerskap samt junior-VM i Haag.

Parallellt med att John trollade började han även uppträda som ståuppkomiker. Som 19-åring gjorde John sina första framträdanden som ståuppare på klubben Westermans hörna, även det i Gamla stan i Stockholm. Efter att ha framträtt i Visby på inbjudan av Babben Larsson bestämde John sig för att satsa på en karriär som ståuppkomiker. Efter att ha uppträtt och skrivit sitt eget material under dryga tio år började han sen skriva material åt andra komiker som Lasse Lindroth och Suzanne Reuter och Ulla Skoogs komediserie ”Reuter & Skoog”.

Sent år 2000 bestämde John sig för att försöka sig på att skriva en roman. Han började med meningarna "En vampyrroman. Som utspelar sig i Blackeberg." Detta blev till slut boken ”Låt den rätte komma in” (2004) som utspelar sig i just Blackeberg. Den har även filmats både i Sverige och USA.

Under de kommande två åren släppte John dels sin andra roman ”Hanteringen av odöda” (2005) som handlar om hur enskilda och samhället hanterar fenomenet med drygt två tusen uppvaknade döda och dels novellsamlingen ”Pappersväggar” (2006) som innehållet tio berättelser om människor som på olika sätt kommer i kontakt med det som finns bortom den tunna vägg som skiljer oss ifrån Det Andra.

Efter ett år utan ny bok återkom John 2008 med romanen ”Människohamn”, en mer episk upplagd berättelse om Roslagens skärgård. En liten flicka försvinner från ön Domarö och hennes pappa måste konfrontera både öns mörka historia och själva havets krafter för att få klarhet i vad som hänt. 2010 kom ”Lilla stjärna” som är Johns favorit av sina egna böcker. En historia om kärlek och besatthet, om en röst ifrån en annan värld och idoldyrkan driven till sin spets.

2011 rivstartade redan i januari med samlingen ”Låt de gamla drömmarna dö” som utöver ett antal noveller där titelnovellen är en epilog till ”Låt den rätte komma in” även innehåller andra texter, sommarprogram, artiklar och sketcher. Boken visar upp en annan sida av John där inte allt handlar om skräck. 2011 fortsatte med utgivningen av romanen ”Tjärven” som endast släpptes som ljudbok och e-bok. Sju personer som gick ut gymnasiet för tjugofem år sedan har en klassåterträff på en avlägsen fyrö. Men det är midsommarafton, den dag då de drunknade söker sig till värmen och ljuset.

2014 kom första delen i trilogi om platsen, ”Himmelstrand – Den första platsen”. Tio människor, en hund och en katt förflyttas till ett fält där bara kortklippt gräs finns att se, ända till horisonten. Året därpå, 2015 kom andra delen, ”Rörelsen – Den andra platsen” som handlar om den nittonårige John Lindqvist som hösten 1985 flyttar in i ett gårdshus på Luntmakargatan i Stockholm där hans grannar delar en hemlighet, något som i förlängningen leder till att Sveriges stadsminister blir mördad. Trilogin avslutades 2017 med ”X – Den sista platsen”, en övernaturlig kriminalroman där småbrottslighet korsar det utomvärldsliga.

2016 gav John även ut sin tredje novellsamling, ”Våran hud, vårat blod, våra ben” som förutom den nyskrivna novellen ”Hår” innehåller noveller som tidigare publicerats i främst brittiska och amerikanska antologier. Titelberättelsen nominerades dessutom till British Fantasy Award för bästa novell.

2018 gav John ut ”Misslyckas igen, misslyckas bättre: Anteckningar om skräck och skrivande” där han bjuder in läsaren till sin kreativa värld i en unik tankesamling kring skrivandets fest och fasa. Vi får följa med i arbetet med hans sju romaner. Resultatet är en rolig och lärorik bok för alla som vill läsa något annat än en regelrätt författarhandbok.

”Vänligheten” (2021) handlar om vad som händer när den enkla, vardagliga vänligheten människor emellan vittrar sönder. Det är hans längsta bok med över 700 sidor, hans snällaste men samtidigt hans otäckaste.

John har förutom böcker även skrivit filmmanus, teaterpjäser och mottagit en rad priser, bland andra Selma Lagerlöf-priset och GP:s litteraturpris. Han fick en Guldbagge för sitt manus till filmen ”Låt den rätte komma in” och nominerades till en Guldbagge för manuset till filmen ”Gräns”. Stephen King har sagt att han inte gärna läser översatta böcker men just Johns böcker läser han med glädje. Johns böcker finns utgivna i 31 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

John är sedan 1996 gift med författaren Mia Ajvide. Med henne har han en son. Därtill tre bonussöner, samt sex bonusbarnbarn, samtliga flickor. John bor på Rådmansö i Roslagen.

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?