Mitt jullov

Novell

Hej jag heter Alice och jag är åtta år och nu ska jag berätta om mitt jullov fast mest ska jag berätta om julafton.
   Min julafton var konstig och inte så rolig för att för nästan ett år sen så dog min pappa och så kom Rej istället.
   Jag vet inte hur man stavar hans namn och det bryr jag mig inte om för Rej är dum och jag vill inte han ska vara mammas kille.
   Jag tror inte på tomten för förra året förstod jag att det var pappa som var tomten men att han bara satt på sig såna kläder och sån mask.
   Jag förstod att pappa var tomten för han hade på sig en sån ring som man har när man är gifta och som mamma har en likadan fast det har hon inte längre för hon sålde den när Rej skulle ha nåt till sin bil.
   Fast jag sa inte till pappa att jag visste att han var tomten för jag tyckte det var roligt att sitta i hans knä och luta mig mot kudden som han hade som mage och så pratade han konstigt så där hylki pylki som dom gör i Finland och det tyckte jag var roligt.
   När det blev julafton i år eller alltså förra året så sa jag till mamma att jag visste att tomten inte skulle komma för jag visste det var pappa som varit tomten och han var ju död.
   Då sa mamma att tomten visst skulle komma och först blev jag lite rädd för jag vet att pappa ligger på kyrkogården hela han för han inte ville bli uppeldad men sen förstod jag att mamma menade att det var Rej som skulle vara tomten och jag sa att jag inte ville att Rej skulle vara tomten.
   Jag ville inte det för Rej är elak och han nyper mig så jag får blåmärken när mamma inte ser och han säger att snart ska han göra saker med mig som han kommer döda mig om jag berättar för nån så jag har inte berättat det för mamma ens.
   Jag hade önskat mig ett Nintendo DS och jag visste att mamma köpt ett Nintendo DS för jag hade råkat öppna skåpet och jag sa till mamma att jag skulle få mitt Nintendo DS nu och att jag inte ville ha det av Rej.
   Då blev mamma arg och sa att jag inte skulle få något Nintendo DS alls om jag inte ville ha det av tomten och att tomten skulle bli ledsen om jag inte blev glad när han kom.
   Sen på kvällen gick Rej ut och sa han skulle hugga ved och jag förstod att han bara sa det för han skulle sätta på sig kläderna och masken fast han var väldigt full och jag hoppades han skulle råka hugga av sig huvudet när han skulle hugga ved fast han skulle ju inte hugga ved.
   Sen satt mamma och jag och väntade i köket och mamma frågade om jag ville ha nåt godis men jag ville inte ha nåt godis för jag tänkte bara på att Rej skulle ta i mig och sätta mig i sitt knä och det ville jag inte.
   Det tog väldigt lång tid innan Rej kom och det konstiga var att det på riktigt lät som han högg ved fast det ju bara var som han låtsades.
   Sen knackade det på dörren och mamma sa att jag skulle gå och öppna men jag ville inte så mamma gick och öppnade istället och jag hörde i hallen att hon sa fåniga saker om åh kommer tomten nu så trevligt fast hon visste att det bara var Rej som dessutom luktar illa.
   Sen kom tomten in i köket och han luktade ännu mer illa än vanligt och han sa ingenting förmodligen för att han var så full och inte kom ihåg vad man ska säga och han ramlade nästan omkull.
   Och sen sträckte han fram handen mot mig fast bara ena handen för den andra kunde han inte sträcka fram för med den höll han säcken som verkade väldigt tung.
   Och då visste jag inte vad jag skulle tro för hans fingrar var väldigt tjocka ungefär som korvar men på ett finger hade han samma ring som pappa den där som man har när man är gifta fast att mamma sålde sin och det var nästan så ringen försvann för fingrarna var så tjocka.
   Förra året så såg jag att det var pappa också för att jag kände igen hans ögon fast han hade mask så jag tittade på tomten men det var alldeles svart där ögonen skulle vara men jag var inte rädd för jag var säker på att det var pappa för han hade samma skor också.
   Sen började mamma skrika för att hon också förstod att det var pappa som var tomten och sen satte tomten ner säcken på golvet och det rann ut en massa som nog var blod och hela trasmattan blev alldeles blöt och röd.
   Och sen öppnade tomten säcken och visade för mamma och då svimmade hon och sen tittade jag också och fast att jag hade önskat mig ett Nintendo DS så var det på sätt och vis en bra present och nu ska jag inte skriva mer för att nu är lektionen slut.
   Dessutom har mormor lovat mig att jag ska få mitt Nintendo DS sen när polisen har slutat hålla på i vårt hus.

Alice

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?