Sommaren 1985 släpps 1 juni

Den 1 juni släpps Johns nya bok Sommaren 1985.

Det var den sommaren. Sommaren 1985. Live Aid-sommaren. På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng – fyra killar och tre tjejer – som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras.

För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet. Killarna beslutar sig för att ta med sig varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?

Sommaren 1985 är en berättelse om att finna sin identitet i relation till andra, om kärlek och vänskap under formativa år. Det är också en nostalgitripp till 80-talet och en sirensång för spökena av flydda somrar.

Mer att läsa

Det skrivna

Den kompletta guiden till Johns böcker, noveller och andra texter.

Det rörliga

Filmatiseringar, tv-produktioner och scenföreställningar.

Det exklusiva

Här finns exklusivt material, vissa aldrig tidigare publicerade texter.

Om John

John Ajvide Lindqvists historia - vem är han och vad han han gjort?